Klimatfinansiering
Inga additionella pengar till klimatet utanför det vanliga biståndet. Diakonias kampanj Springnotan hade som mål att få fram 2 miljarder till klimatet – vilket Sverige lovat i internationella avtal. Vi gläder oss åt att både Centerpartiet och Kristdemokraterna offentligt inför budgeten gav stöd till klimatpengar utöver det vanliga biståndet. Men tyvärr måste vi konstatera att det inte finns några additionella pengar i budgeten.
För ca två veckor sedan tog Finansdepartementet emot underskrifter från 7 359 personer som vill se att Sverige håller sitt löfte och anslår 2 miljarder kronor till klimatfinansiering, utöver det befintliga biståndet. Regeringen lyssnade inte på dem.
Inom biståndet finns det vad vi kan se det vanliga anslaget för miljöinsatser, i år något utökat, men det är en annan sak än den klimatfinansiering med additionella medel som Sverige har åtagit sig att stötta utvecklingsländerna med.
Den tidigare ”klimatsatsningen” i biståndet har avslutats. FNs gröna fond som beräknas vara redo att ta emot pengar i vår får vad vi kan se inte några pengar i budgeten – trots att regeringen i själva budgeten framhåller vikten av den gröna fonden som kanal för klimatfinansieringen.
Avräkningar
Även i år använder regeringen omfattande belopp från biståndet till avräkningar för att finansiera svensk migrationsverkssamhet. I år tas 4 miljarder vilket enligt OECDs statistik rimligtvis är ett världsrekord. Kan jämföras med att biståndet till Afrika i snitt varit ca 5 miljarder per år under senare år.
Latinamerika
Bistånd till Bolivia fasas ut. Diakonia har varit kritiska till Sidas budgetsförslag där man argumenterat för en full utfasning av bistånd till alla tre kvarvarande biståndsländer. Nu framkommer att Bolivia fasas ut, men att biståndet till Colombia och Guatemala fortsätter.
Biståndspolitiska plattformen
Den 29 maj utlovade UD en ”transparent process” med ”reella påverkansmöjligheter” på den biståndspolitiska plattformen. Den 4 juli rapporterade Dagens Eko att ”Biståndsminister Gunilla Carlsson (M) och Moderaterna tvingas nu backa när det gäller den kraftigt försenade biståndsplattformen. Tidigare har Gunilla Carlsson sagt att plattformen skulle läggas fram i höstens budget, utan riksdagsbehandling av frågan, men så blir det inte.”
I budgeten framkommer att plattformen först kommer att beslutas av regeringen och att riksdagens därefter informeras. Det är därför fortfarande oklart hur den öppna processen med ”reella påverkansmöjligheter” för biståndets olika aktörer ska se ut.
Kommentera