Efter en helg på Klimatriksdagen är jag fylld av inspiration och framtidstro. Tack vare det stora engagemang som genomsyrade hela evenemanget känns det som att det finns hopp om förändring. Med över 600 anmälda deltagare plus mängder av volontärer och organisatörer som fyllde Aula Magna på Stockholms Universitet, minglade på gräsmattorna och åt sin lunch i solen under körsbärsträden, så surrade Klimatriksdagen verkligen av aktivitet. Manifestationen ”Tillsammans för klimatet” som avslutade helgen var en riktig energikick.
Diakonia var på plats för att se till att frågor som mänskliga rättigheter, jämställdhet och klimatfinansiering fanns på agendan och i folks medvetanden. Vårt seminarium om jämställdhet på lördagen var fullsatt! Vi var också en av de organisationer som valde att sponsra evenemanget, eftersom vi tycker att Klimatriksdagen är ett fantastiskt sätt att främja engagemang och mobilisera människor till handling i klimatfrågan – vår tids största samhällsutmaning.
Förslag till riksdagen
Klimatriksdagen levererade tolv skarpa förslag på klimatpolitik som kan ta oss en god bit på vägen till ett hållbart samhälle. Det gäller allt från ett stoppdatum för fossila bränslen till att åter skriva in miljö och hållbarhet i skollagen. Förslagen överlämnades till representanter för de åtta riksdagspartierna under avslutningsceremonin på söndagen. De tolv förslagen röstades fram av Klimatriksdagens deltagare bland alla de 250 (!) motioner som hade inkommit.
Säkerhet för miljöaktivister
Hoppet ligger i engagemanget, och att se alla dessa människor som vill ha och kämpar för en framtid i fred och hållbarhet. Vi är många! Klimatriksdagen kräver att Sverige ska garantera miljö- och människorättsförsvarares säkerhet och rättigheter världen över – inklusive i Sverige – genom att bland annat ratificera ILO-konvention 169 om urfolks rättigheter. Det är ett oerhört viktigt bidrag från Klimatriksdagen i en tid då utrymmet krymper för civilsamhället att göra sina röster hörda runt om i världen – ett utrymme som Klimatriksdagen i sig har bidragit till att utvidga!
Anna Axelsson, policyrådgivare klimat på Diakonia