Igår röstades det igenom en lag i USA som innebär att gruvföretag måste vara öppna med hur mycket de betalar för att utvinna värdefulla mineraler i fattiga länder. Öppenheten innebär att organisationer och medborgare i utvecklingsländer får veta hur mycket deras regering tjänar på företagens verksamhet och kan hålla politikerna ansvariga för vad de använder pengarna till. USA-beslutet ökar trycket på Sverige och EU att komma vidare i sin process för en liknande lagstiftning inom EU. I höst väntar flera avgörande förhandlingar och beslut.
För två år röstade kongressen i USA genom en lag som innebär att företag inom utvinningsindustrin (gruvor, mineraler, olja) och även skogsindustrin öppet måste rapportera hur stora betalningar som de gjort till staten i respektive land de är verksamma i (så kallad land-för-land-rapportering). Dessutom ska rapporteringen göras på projektnivå. Ett projekt kan exempelvis handla om skatter eller betalningar för att få utvinna olja på en särskild plats eller för att få avverka skog i ett specifikt område.
Men beslut om exakta utformningen av lagen, när och hur den ska börja gälla har dröjt. Enligt bland andra Global Witness har lobbyinsatser från delar av industrin skapat förseningar och urvattnat delar av innehållet. Men nu har alltså U.S. Securities and Exchange Commission (SEC), USA:s federala myndighet för reglering av aktiehandel, bestämt hur lagen ska se ut. I det 232 sidor långa dokumentet som rymmer lagen finns många detaljer och exakt hur det kommer att fungera i praktiken återstår att se.
En negativ detalj handlar om att SEC inte definierat vad ett projekt är, vilket öppnar för att företag på egen hand och utifrån sitt egna sätt att rapportera kan dölja specifika betalningar. Däremot har SEC infört krav om öppenhet även om andra länder inför lagar för att förbjuda detta. En regim ska alltså inte kunna hindra insyn från sina medborgare.
Något som är viktigt att komma ihåg i sammanhanget är kopplingen mellan transparens och skatteflykt. För att hindra skatteflykt måste det finnas transparens. Men det räcker inte, även andra delar av företags verksamhet måste rapporteras land-för-land och projekt-för-projekt. Först när företagen rapporterar om sina vinster, produktionsvolymer, betalningar mellan olika dotterbolag och annan ekonomisk statistik på land- och projektnivå kan man upptäcka skatteflykt. Fattiga länders skatteverk behöver högre kapacitet. OECD:s initiativ med ”skattmasar utan gränser” är ett spännande initiativ. I EU pågår en liknande lagprocess. EU-kommissionen har lagt fram ett lagförslag och nu arbetar EU-parlamentet med att ta fram sin syn på hur lagen ser ut. Beslut väntas under hösten.
Diakonias aktivister har under sommaren uppmanat Anders Borg att få Sverige att kliva fram inom EU. I juni meddelade Norges regering att man kommer att kräva land-för-land-rapportering. Nu har alltså även USA klivit fram. Sverige och EU, nu är det bara att hänga på!
Lämna ett svar