
I Kongo är en av viktigaste frågorna Diakonia fokuserar på sexuell och reproduktiv hälsa. Foto: Joakim Roos
Vart har mänskliga rättigheter och demokrati tagit vägen när det gäller 51% av världens befolkning? Några svenska folkrörelser, däribland Diakonia, har skrivit ett öppet brev till Fredrik Reinfeldt om det senaste hotet mot EU:s politik kring sexuell och reproduktiv hälsa (SRHR); valet av Tonio Borg som EU:s nye hälsokommissionär.
Sverige lyfts ofta fram som ett internationellt föredöme när det gäller frågor om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter – SRHR. Den svenska regeringen var till exempel först i världen med att anta en SRHR-policy för sitt utvecklingssamarbete. Den svenska policyn för SRHR i internationellt samarbete tar exempelvis upp att utgångspunkten för Sveriges SRHR-arbete är resultaten från FN:s internationella konferenser, speciellt FN:s konferens om befolkning och utveckling i Kairo samt FN:s kvinnokonferens i Peking. Regeringens proposition om Gemensamt ansvar – Sveriges politik för global utveckling som antogs av riksdagen i december 2003 är även den en viktig del i hur Sveriges SRHR-politik ser ut.
Men vad har Sverige egentligen för genomslag när det gäller SRHR-relaterade frågor? Vad gör vi, Sverige, i EU och i vårt internationella samarbete när en resolution som strider mot FN:s mänskliga och kvinnors rättigheter antas? Den 7 oktober 2010 antogs EU:s resolution 1763. Resolutionen ger vårdpersonal och hela sjukhus rätt att av samvetsskäl säga nej till att medverka till abort. Denna resolution, som tack och lov inte är bindande för EU:s medlemsländer, går emot följande internationella ramverk:
- FN och Milleniemålen
- Medlemsländers nationella lagar
- Internationella överenskommelser gällande kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter
Det här är dock inte det enda som är destruktivt i EU på SRHR-området. Nu stödjer Sveriges regering att Tonio Borg, från Malta, utses till europeisk hälsokommissionär. Han har tydligt visat sig vara illojal mot EU:s grundläggande värderingar om mänskliga rättigheter, i synnerhet beträffande kvinnors och HBT- personers hälsa och rättigheter. Tonio Borgs värderingar står även mycket långt ifrån den svenska regeringens syn på alla människors lika värde. I en utfrågning uttryckte han i förra veckan i Europaparlamentet att hans personliga åsikter inte kommer att inverka på hans uppdrag, samt att han kommer att följa EU:s regelverk som bekämpar all slags diskriminering. Han har dock inte förnekat vilka personliga åsikter han själv står för, som i sin tur står i skarp kontrast till EU:s riktlinjer.
Tonio Borg kommer att ha fullt ansvar för EU-finansierade hälsoinsatser och strategier, inte bara inom unionen utan även när det gäller EU:s utvecklingssamarbete. Han kommer således att behöva hantera ett flertal frågor såsom en jämställd och jämlik tillgång till hälsovård och förebyggande hälsoinsatser. Inom dessa områden är sexuell och reproduktiv hälsa en central fråga, särskilt när det gäller unga personer och andra utsatta grupper såsom ensamstående föräldrar, HBT- personer och migranter. Det är väldokumenterat hur Tonio Borg aktivt och systematiskt genomdrivit sina personliga åsikter även politiskt, i förhållande till detta. På Malta har hans åsikter ansetts vara av extrem karaktär.
Den av er som är utan synd ska kasta första stenen, sa Jesus angående en kvinna som anklagats för äktenskapsbrott. Det tycker jag pekar på jämställdhet i synen på de bägge könen och ansvaret för sexualitet. Männen som tänkt straffa kvinnan släppte sina stenar, en efter en, med början av de äldste. Moderna demokratier med större frihet för kvinnor har snarare präglats av kristet arv och åskådning, där det inte finns grund för att döma kvinnor annorlunda än män. Men fortfarande brister samhället i respekt inför människan överlag och speciellt då kvinnan.
Lämna ett svar