Det här blogginlägget är skrivet av Diakonias landchef i Guatemala, Sotero Sincal Cujcuj. Här beskriver han färden mot rättvisa och upprättelse för människor och organisationer som har kämpat för en rättegång mot den förre dikatorn Efraín Ríos Montt. Domslutet är oerhört viktigt för ursprungsbefolkningen i Guatemala. Uppdatering: Sedan detta inlägg skrevs har författningsdomstolen i Guatemala upphävt domen mot Ríos Montt. Vad detta innebär i praktiken för rättsprocessen återstår att se.

Sotero Sincal Cujcuj är landchef för Diakonia i Guatemala. Han har arbetat tätt tillsammans med de organisationer och personer som lyckades få till stånd rättegången mot ex-diktatorn Ríos Montt. Foto: Maria Torstensson
Kära vänner,
Vid det här laget känner ni säkert redan till att generalen och Guatemalas ex-diktator José Efraín Ríos Montt dömts till 80 års fängelse för folkmord och brott mot mänskligheten, utförda mot mayafolket Ixil under det inbördeskrig som varade i över 30 år i mitt land.
Under många år har vi följt de kvinnor och män som är överlevande från folkmordet, och de människorättsförsvarare som har arbetat så hårt för att sanningen skulle komma fram och rättvisa uppnås. Tillsammans med dem har vi känt frustration, desperation och modlöshet när processen inte såg ut att ha någon framtid.
Men kärleken vi hyser till döda och viljan att bygga ett land där ursprungsfolk erkänns som människor, med rättigheter och värdighet, gav oss den nödvändiga styrkan för att hålla oss på fötter och fortsätta den långa vandringen mot sanning och rättvisa.
Jag skriver detta både som Diakonias landchef för Guatemala, och som medlem av mayafolken.
Jag vill personligen tacka Diakonia för arbetet i Guatemala som har tillåtit mig att vara nära mina systrar och bröder från Ixil-folket. I mayafolkens namn vill jag också tacka alla svenska medborgare för den mångåriga solidariteten med Guatemala. Domslutet från i dag är historiskt därför att för första gången erkänns det att mayafolken har rättigheter. Det ger lite sinnesro till de överlevande och, framför allt, bidrar det till att befolkningen kan börja återfå förtroendet för rättsväsendet. Ixil-folket har tvingats arbeta hårt i 30 år, med levnadsvillkor som präglas av stor fattigdom, för att uppnå detta resultat.
Domslutet tillkommer i en kontext där den svenska regeringen diskuterar om det bilaterala biståndet till Latinamerika ska fortsätta, och om resultaten kanske inte har varit tillräckligt konkreta. Jag förstår situationen, för det är svårt att bibehålla hoppet i så många år. Men den här långa kampen har gett resultat, mycket tack vare det bistånd som Diakonias samarbetsorganisationer CALDH och AJR har fått för att driva processen vidare. Förändring tar tid, men det är sådana här ögonblick som gör färden mödan värd.
Sotero Sincal Cujcuj
Landchef för Diakonia i Guatemala
Lämna ett svar