
Koushallaya Munda i Bangladesh vet vad klimatförändringarna innebär. Hon kämpar för att anpassa sig, så att hon kan försörja sig och sin familj. Foto: Martina Holmberg
På lördag är det dags för Earth Hour, världens största klimatmanifestation. Hoppas att du och många andra är med och släcker lamporna för en ljusare framtid! Svenskarnas ekologiska fotavtryck är mer än tre gånger större än jordens bärkraft. Det är alldeles uppenbart att vår livsstil behöver förändras.
Idag lever en miljard människor, varav 70 procent kvinnor, på mindre än 1,25 dollar om dagen. Samtidigt som den rikaste femtedelen av jordens befolkning använder fyra femtedelar av jordens resurser.
De här förhållandena är svåra att greppa och ännu svårare att ta in. Desto tydligare blir det när jag hör min kollega berätta om Koushallaya Munda som hon träffade i södra Bangladesh. Om hur cyklonen inte tog ifrån henne några värdefulla ägodelar, ”som guld eller sånt”, för det äger hon inte. Men den tog hennes folk och hennes möjligheter att försörja sig. Då blir det hjärtskärande och tydligt.
Att utrota fattigdomen och skapa en rättvis och hållbar utveckling är mänsklighetens främsta utmaning. Att skapa välfärd för alla människor utan att förstöra förutsättningarna för densamma – att inte förstöra miljön.
FN-mötet i Rio de Janeiro 1992 fastställde principen om ”delat men olika ansvar”. De industrialiserade länderna har lovat att stödja utvecklingsländernas med kunskap, teknik och ekonomiska resurser – så att de ska kunna välja mer hållbara vägar för utveckling än vad vi i vår del av världen hittills har gjort.
Sedan dess har det varit otaliga globala möten om klimatförändringarna. Många löften har avgetts. I Paris i december hålls ett avgörande FN-möte där jag, Koushallaya och många andra förväntar oss att världens ledare tar ett stort gemensamt ansvar. I den globala kampanjen Act Now for Climate Justice uppmanar vi dem att vidta de åtgärder som krävs för att drastiskt minska koldioxidutsläppen, samtidigt som de stöttar världens fattigaste med klimatanpassning och en hållbar utveckling.
Att släcka lampan en timme en dag under året kan tyckas futtigt i jämförelse med de utmaningar vi står inför. Förmodligen gör du redan en massa saker i vardagen för att bidra till att svenskarnas ekologiska fotavtryck blir mindre. Det finns många sätt att visa vad du vill. Ett annat sätt är att skriva på och sprida vår namninsamling. Så innan du släcker alla lampor: gå in på www.actclimate.se och skriv på vår namninsamling. Och dela, sprid och tipsa alla dina vänner. För det är hög tid för klimaträttvisa. Nu.
Läs mer:
Titta på vår film med Koushallaya Munda i Bangladesh på Diakonias webbplats
Lämna ett svar