Ska en låta hjärnan eller hjärtat styra? Ska engagemang ske på privat initiativ eller genom organsiationer? Ska vi skänka bort saker och pengar till fattiga människor eller är det bättre att ge förmånliga lån? Efter sex veckors resande i Kenya och Uganda, med många tankar och reflektioner kring vad hållbar utveckling och fattigdomsbekämpning är och innebär, kändes det som ett bra avslut att få besöka Diakonias samarbetsorganisation Mully Children’s Family (MCF). Vad de gör där är på så många sätt hållbart och hoppingivande.
När han var sex år blev han övergiven av sina föräldrar. Nu ger han barn och ungdomar i samma situation möjligheten till ett bättre liv. För tjugofem år sedan startade Dr Charles Mulli och hans fru Ester Mully Children’s Family (MCF), ett rehabiliteringscenter för ungdomar. Centret har filialer på olika platser i Kenya, bland annat i Yatta, några mil sydost om Nairobi. Där bor det idag ca 400 barn i åldrarna ett till tjugofyra år, däribland 12-åriga mödrar med deras bäbisar. På MCF får de tillgång till skola, sjukvård, mat och framför allt trygghet.
Dr Mulli är inte bara mån om barnens väl utan även naturens. Därför har han låtit plantera mängder av träd, vilket gör platsen grön och lummig. Tack vare floden som rinner där och det smarta bevattningssystemet är de i princip självförsörjande på haricot vert och majs. De har även hönsuppfödning, vilket genererar såväl mat som pengar. Det finns anställda som jobbar med odlingarna och hönsen, men barnen får också vara med och hjälpa till. På så vis får de lära sig en del om agroforestry, något de har nytta av om de själva någon gång skulle få tag på en bit mark och några djur.
På området finns dessutom en källa med rent vatten, som Mulli, enligt honom själv, hittat med Guds hjälp. Ja, nog känns det som en rikt välsignad plats med rent vatten, stora grönytor och vacker natur! Och detta är Diakonia med och stöttar, då MCF är en av våra samarbetsorganisationer i Kenya.
Barnen som växer upp på MCF får möjlighet att vidareutbilda sig, antingen på ett praktiskt program eller på universitetet. Genom åren har ca 10 000 ungdomar fått hjälp genom MCF och blivit frisörer, hantverkare, läkare, ingenjörer, lärare, präster, advokater etc. Flera av dem kommer tillbaka och får anställning på MCF, och får på så vis möjlighet att ge vidare av det de själva fått i form av kärlek, kunskap, vänskap och trygghet.
Mulli lät hjärtat vara grunden till engagemanget men använde hjärnan för att bygga upp sin verksamhet. Han började smått på privat initiativ men tog hjälp av större organsiationer för att klara finansieringen. Genom att erbjuda gratis skola, sjukvård och mat till ungdomarna ger han dem möjligheten att senare i livet bli självförsörjande och stå på egna ben. Så byggs en hållbar och hoppingivande värld!
Emma Färdeman, Diakoniaaktivist i Göteborg
PS: På Diakonias webbplats kan du se en film och läsa mer om Mully Children’s Family!
Lämna ett svar