
Jestina Mukako, människorättsförsvarare i Zimbabwe som torterades i samband med valet 2008 på grund av sitt arbete.
Den asfalterade vägen ut till Jestina Mukokos kontor är full av fruktansvärda hål. Hela bilhjulet kan trilla ned och fastna om man kör fel. Väl framme vid villan i Harares utkanter möter jag ett välbevakat hus med elstängsel, kameror och vakter. Detsamma gäller flera andra människorättsorganisationer jag besökt i landet.
Zimbabwe – ett land och ett folk som upplevt ett långvarigt rasistiskt kolonialt förtryck och som de senaste 38 åren levt under Mugabes styre. Det sägs att landet nu står inför ett riktigt vägval – ”A window of opportunity” – efter att Mugabe i november avsattes av militären och militären har utlovat fria och rättvisa val under 2018.
Men människorättsförsvararen Jestina Mukoko har bittra erfarenheter av Mugabes militär och är skeptisk:
– Det finns inte en chans att de styrande kommer att genomföra ett val där de förlorar makten, säger hon.
Jestina Mukoko är en legend bland Zimbabwes människorättsförsvarare. Hon har bittra erfarenheter av valet 2008, ett val som präglades av omfattande valfusk och i dess spår – ett utbrett våld som framför allt drabbade oppositionen. Mer än 200 människor beräknas ha dödats och tusentals misshandlades.
Jestina Mukokos organisation Zimbabwe Peace Project var en av de organisationer som protesterade mot alla övergrepp. I december samma år kom sex män och en kvinna hem till Jestina tidigt på morgonen och förde bort henne. Myndigheterna vägrade först erkänna att de gripit henne. Samtidigt hölls 18 andra personer i liknande förvar.
Det tog 21 dagar innan hon formellt åtalades. Därefter fördes hon till det hon kallar för ”helvetet” – Chikurubi maximum security prison i Harare. Hon frigavs efter två månader och omfattande globala kampanjer.
Först nyligen har hon berättat om den brutala tortyr hon utsattes för.
– Nu har jag vunnit i domstol som konstaterade att staten begick ett brott när de fängslade mig. De har erbjudit mig en ersättning på 30 000 dollar som kompensation men jag har tackat nej. Det är för lite. Att fängsla och tortera människor ska kosta. Jag vill inte sätta ett lågt prejudikat.
Det var efter växande protester mot regeringen som militären i november 2017 tog makten i Zimbabwe. För att undvika kritik startades genast processer i det statsbärande partiet ZANU. Mugabe avsattes som ordförande för partiet och parlamentet beslutade att tillsätta kuppledaren som ny president.
– Men låt oss inte tveka. Militären har fortfarande makten och genom partistrukturer och traditionella ledare kontrollerar de människor, säger Jestina Mukuko.
– Det faktum att presidenten hävdar att det inte förekom något våld vid valet 2008 visar hur avskärmad från verkligheten han är.
Jestina Mukoko betonar att det finns konkreta förbättringar.
Parlamentet är på väg att skriva om vallagarna. Därefter kommer valdatum att beslutas och parlamentet upplösas.
– Yttrandefriheten har stärkts och för första gången har vi en offentlig röstlängd där alla kan se vilka som har rätt att rösta.
I tidigare val har röstlängden inte varit offentlig och bland annat har döda personer rapporterats rösta flera gånger. Denna typ av valfusk blir nu svårare.
– Det faktum att vi har en Nationell Freds- och Försoningskommission är ett steg framåt för att motverka hot och påtryckningar lokalt, säger Jestina Mukoko.
Inför valet har 5,4 miljoner människor av de cirka 7 miljoner röstberättigade registrerat sig för att rösta. Denna gång har man infört en röstlängd som bygger på fingeravtryck och fotografering av ögat.
Men det finns fortfarande stora frågetecken kring möjligheten att bryta den onda cirkel av kontroll och påtryckningar som sker genom gamla partistrukturer och genom kontroll av de traditionella ledarna (män som kan tvinga människor att rösta på det statsbärande partiet).
Och Jestina tror inte på militärens löften. Hon säger att den nye presidenten Emmerson Mnangagwa bara är intresserad av att undvika kritik.
– Därför använder han sig av alla riktiga ord när han ger omvärlden löften. Men frågan är om han lever upp till sina löften i praktiken. Jag kan inte se att militären kommer tillåta att det sker som de utlovade 2002. Då sa de att de kommer att hylla och respektera vilket valresultat som helst.
Jestina Mukoko säger att det är av avgörande betydelse att internationella samfundet engagerar sig.
– Men inte bara under själva valdagarna. Det handlar om vad som händer nu; om vallagen förbjuder militären att involvera sig i valet. Om vi lyckas stäjva hot och kontroll av människor lokalt. Om vi kan få en mer opartisk media.
Jestina Mukokos sista ord är uppfodrande;
– Det är avgörande vad internationella samfundet gör. Vänta inte med ert engagemang till valdagarna! Ni behövs nu.
Efter att ha hört Jestina Mukokos berättelse om vad hon upplevde vid valet 2008 förstår jag bättre varför det är elstängsel högst upp på muren och varför det är fingeravtryckslås på dörrarna.
*
Läs mer om Diakonias arbete i Zimbabwe här.