
I Bangladesh är invånarna vana att hantera effekterna av klimatförändringarna. I Sverige gjorde sommarens värmebölja många medvetna om klimatförändringarnas påverkan.
Sommarens värmebölja har visat oss i Sverige vad klimatförändringarna kan komma att innebära. Den har tydligt illustrerat hur ett varmare klimat och extrema väderhändelser påverkar samhällsekonomin och väsentliga funktioner i samhället. När skogen brann och boskapen slaktades gav det också eko i valdebatten. När tågen stod still på grund av solkurvor och sjukhusen ställde in operationer på grund av bristande ventilation förstod både politiker och väljare att effekterna av klimatförändringarna påverkar oss alla. Den insikten behöver riksdagens partier ta med sig in i den kommande mandatperioden, oavsett hur regeringens sammansättning kommer att se ut.
Den gångna mandatperioden har gett Sverige viktiga blocköverskridande överenskommelser på klimatområdet, inte minst det nya klimatpolitiska ramverket. Av Diakonias partiledarenkät framgår också att sju av åtta partier i Riksdagen (alla utom Sverigedemokraterna) vill se ett starkare jämställdhetsperspektiv i genomförandet av Parisavtalets alla delar. I det osäkra parlamentariska läge där vi nu befinner oss är det betryggande att det finns samsyn kring flera viktiga aspekter av klimatpolitiken.
På valdagen passerade världen den gräns där mängden gjorda utsläpp kan leda till en global uppvärmning på 1,5 grader. Det finns med andra ord ingen tid att förlora om det ska vara möjligt att klara Parisavtalets mål. Därför är det högst angeläget att partierna tar avstamp i den samsyn som redan finns inom klimatpolitiken, och tillsammans tar sikte på att nå målet om netto nollutsläpp till 2045.
I ett internationellt perspektiv ses Sverige redan som en ledare i omställningen till ett fossilfritt välfärdssamhälle. Idag skyller flera industri- och oljeländer sina bristande ambitioner på klimatområdet på USA:s annonserade utträde ur Parisavtalet, och flertalet länder inom EU vill slippa skärpta klimatmål. I det läget är det svenska ledarskapet viktigare än någonsin.
Klimatomställningen måste ske överallt och inkludera alla. För att fortsätta driva på klimatarbetet på global nivå och bidra till minskade utsläpp vill Diakonia att Sveriges nya regering, med brett stöd i riksdagen, arbetar för att:
- upprätthålla, och på sikt öka, nivån på internationell klimatfinansiering, med ett fortsatt särskilt fokus på anpassningsåtgärder
- säkerställa att mänskliga rättigheter och jämställdhet återspeglas i Parisavtalets arbetsprogram, som ska antas i Katowice i höst
- minska utsläppen från svenskarnas konsumtion