
På morgonen den 27 september, 2018, bygger kvinnor tillhörande urfolket Ixil ett blomsteraltare. Samma dag hålls den sista förhandlingen i rättegången mot Rodríguez Sánchez. Inom mayakulturen är det vanligt att göra blomsterarrangemang och små symboliska offer i samband med viktiga händelser. Foto: CALDH
En domstol i Guatemala har slagit fast att den guatemalanska armén utförde folkmord och brott mot mänskligheten i Ixilregionen åren 1982-1983. Samtidigt friade domstolen den pensionerade generalen José Mauricio Rodríguez Sánchez från åtalet då två av tre domare ansåg att han enbart följt order och inte kunde hållas personligen ansvarig.
I domen skriver domarna att rättegången visat att Guatemalas armé, vars uppgift var att skydda civilbefolkningen, på ett systematiskt sätt begick våldsamma och förnedrande övergrepp mot civila. I domen understryks också att urfolksbyarna i Ixilregionen levde i fred och såg efter sina åkrar och djur när armén oprovocerat attackerade dem. Bland de övergrepp som domen nämner finns bland annat våldtäkter och mord på spädbarn. Domarna underströk att det statliga våldet orsakat stora skador på både lokalbefolkningen och samhället i stort.
Genom att sätta etiketten ”folkmord” på det statliga våldet under åttiotalet så går domstolen på samma linje som Diakonias partnerorganisationer i landet, samt den FN-sponsrade sanningskommissionen ”Memory Of Silence”, som redan 1999 slog fast att den guatemalanska staten begick folkmordshandlingar mot landets urfolk under åren av diktatur och inbördeskrig. Det officiella erkännandet av folkmordet är symboliskt viktigt, men måste såklart följas upp med praktiska och politiska insatser från staten. Än idag lever cirka 80 procent av Guatemalas urfolk i fattigdom och sedan år 2000 har fattigdomen i landet ökat, trots att den guatemalanska staten genom Millenniemålen hade åtagit sig att minska den.
Diakonias partnerorganisation CALDH, som arbetat med folkmordsfallet sedan år 2000, understryker vikten av att domstolen etablerat att folkmord utfördes i Guatemala då detta faktum inte alltid har accepterats av de som sitter vid makten. CALDH riktar också ett tack till den internationella solidariteten som under så många år stöttat kampen för rättvisa i Guatemala.
”Det är motsägelsefullt att domarna slår fast att folkmord begicks, men samtidigt inte dömer någon”, säger Edwin Canil som är ordförande för överlevarnas förening AJR, som får stöd av Sverige genom Diakonia.
”Ett brott har begåtts men ingen hålls ansvarig”, fortsätter Edwin Canil.
Han menar att det kan finnas möjlighet att överklaga domen eller gå vidare på andra sätt, om AJR:s medlemmar och juristerna som driver fallet kommer överens om det.
Den första april 2018 dog José Efraín Ríos Montt, som var diktator under samma period som Rodríguez Sánchez var chef för den militära underrättelsetjänsten. År 2013 dömdes Ríos Montt för folkmord i en rättegång som därefter saboterades och begravdes i teknikaliteter. Eftersom domen från 26 september så tydligt uttrycker att Rodríguez Sánchez lydde order från sina överordnade så är det troligt att Ríos Montt återigen hade dömts, om han levt idag.
Läs mer:
20 år av postkonflikt – varför är folkmordet i Guatemala relevant idag?