När det gäller radon på arbetsplatsen, vad är egentligen de gällande reglerna och hur påverkar det din hälsa? Svaret är enkelt: arbetsgivaren har ansvaret för att mäta och kontrollera radonhalten på arbetsplatsen och vidta åtgärder om nivåerna är för höga. Långvarig exponering för höga radonhalter ökar risken för lungcancer, och det är därför detta ämne inte får förbises.
Radon är en osynlig, luktfri gas som bildas när radium sönderfaller. Det är en känd orsak till lungcancer och utgör den näst största risken efter rökning. Enligt Folkhälsomyndigheten orsakar radon cirka 500 lungcancerfall i Sverige varje år. Därför är det avgörande att arbeta aktivt för att minska riskerna på arbetsplatsen.
Det enda sättet att upptäcka radon på arbetsplatsen är att mäta. Radonmätning bör utföras under minst två månader mellan den 1 oktober och den 30 april, särskilt under eldningssäsongen. Om årsmedelvärdet av radonhalten överstiger den nationella referensnivån på 200 Bq/m³ under arbetstid, måste arbetsgivaren vidta åtgärder för att minska nivåerna.
Mätningen kan utföras relativt enkelt:
- Beställ spårfilmdosor för långtidsmätningar från ett ackrediterat företag. Detta är det mest pålitliga sättet att mäta radon och ger ett exakt årsmedelvärde.
- Följ Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning för radonmätning på arbetsplatser.
- Placera radonmätarna enligt instruktionerna.
- Genomför mätningen under minst 60 dagar mellan 1 oktober och 30 april.
- Skicka tillbaka mätdosorna och protokollet för analys.
- Få resultatet inom några veckor.
Om radonmätningen visar höga nivåer av radon är det viktigt att fastställa källan till problemet. Åtgärder bör vidtas i följande ordning:
- Åtgärda källan till radon.
- Granska vistelsetiden för arbetstagarna.
- Använd personlig skyddsutrustning om det behövs.
Arbetsgivaren har ansvaret att vidta dessa åtgärder för att minska radonhalten på arbetsplatsen. Om detta inte leder till en radonhalt under referensnivån, måste arbetsgivaren anmäla verksamheten till Strålsäkerhetsmyndigheten.
Att begränsa radonhalten på arbetsplatsen är en nödvändig och obligatorisk del av arbetsmiljöarbetet enligt lag. Arbetsgivare som inte följer dessa regler kan åläggas krav och sanktioner från Arbetsmiljöverket. Men ännu viktigare är att de riskerar sin egen och sina anställdas hälsa, då höga radonhalter ökar risken för lungcancer.
I kampen mot radon är medvetenhet och åtgärder avgörande. Det är dags att ta radon på arbetsplatsen på allvar och säkerställa att din arbetsmiljö är trygg och hälsosam.