Idag den 11 oktober 2012 firar vi för första gången någonsin flickornas dag. Det är en av FN:s internationella dagar, instiftad av generalförsamlingen, för att uppmärksamma flickors särskilt utsatta situation. Temat för detta första år är ”Flickor – ni äger er egen framtid! Kampen mot hedersrelaterat våld och tvångsgifte”.
Firandet sker på flera platser i Sverige, med FN-förbundet och Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime som arrangörer. I Stockholm blir det en manifestation på Plattan på Sergels torg kl 17-19.
51 procent av jordens befolkning är kvinnor eller flickor. Diakonia stödjer och kämpar för att flickor världen över ska få bestämma över sina egna kroppar och sin framtid. Vi stödjer flickor och deras familjer att så att de går samman, hjälper varandra och på så vis bli starkare. Våra lokala samarbetsorganisationer runt om i världen kämpar dagligen envist för att ge flickor en framtid där de kan leva i demokratiska samhällen och få bidra till sina samhällens utveckling på lika villkor.
Ett konkret exempel kommer från Internationella kvinnodagen den 8 mars i år. Diakonias samarbetsorganisation Manab Kallyan Parished (MKP) i Bangladesh tog initiativet till en cykelmanifestation. Inte så märkvärdigt, kanske du tänker? Jo, det är just vad det var! För i Bangladesh är flickor vanligtvis helt beroende av att bli åtföljda av bröder, fäder eller manliga släktingar vart helst de behöver gå. Med manifestationen på cykel ville flickorna visa för sina föräldrar och samhället att de har stort behov av att kunna röra sig fritt. Utan att ha tillgång till transporter för att kunna studera och arbeta och så kan de inte delta aktivt i sitt samhälles sociala och ekonomiska utveckling. Det var 150 flickor; studenter och tonåriga, som tillsammans med Diakonias samarbetsorganisation MKP, cyklade genom huvugatorna i Thakurgaon. Totalt 40 km!
På morgonen den 8 mars samlades flickorna i MKP:s utbildningscenter och förberedde sin cykelmanifestation. De gjorde färgglada girlanger och banderoller med slogans. Under manifestationen åtföljdes de sedan av två pickup-bilar med kvinnliga poliser som eskort. Det hade aldrig tidigare skådats på stadens gator. Allt arbete och trafik stannade upp där de passerade. Uppmärksamheten blev total och flickornas budskap nådde fram.
Manifestationen invigdes av Sultana Begum, en av Diakonias trognaste medarbetare sedan 23 år, nu pensionerad ”på papperet” men fortfarande lika aktiv för kvinnors rättigheter och jämställdhet i Bangladesh. Manifestationens budskap om flickors rätt att röra sig fritt i samhället stöddes också av flera andra talare, bland annat från MKP, Nari Forum samt vakthavande polis.
Läs om andra unga tjejer som gör skillnad!
Vilma i Guatemala är en förebild för andra unga tjejer
Ghada i Egypten jobbar för att flickor ska slippa könsstympning
Marielos i El Salvador tar plats i politiken
Lämna ett svar