
Vulkanen Fuego ligger cirka 40 kilometer från huvudstaden Guatemala city. Fotograf: María José Reinoso Flores.
Ett vulkanutbrott i Guatemala den tredje juni har dödat minst 110 människor och ödelagt flera byar. När detta skrivs är minst 200 personer försvunna och sand, aska och gas har spridits över stora delar av centrala Guatemala och drabbar på så vis över en miljon människor.
Fuego-vulkanens utbrott är en tragedi med enorma proportioner. Familjer har splittrats, föräldrar har förlorat sina barn, och räddningsarbetare har hittat överlevande spädbarn som tycks ha förlorat alla anhöriga. I media beskriver överlevare hur personer har tagit sig ut från katastrofområdet och sedan återvänt för att rädda grannar eller familjemedlemmar, och därefter försvunnit.
Diakonias personal i Guatemala är inte direkt drabbade i dagsläget, men närstående personer har drabbats väldigt hårt. En chaufför som Diakonia brukar anlita har fått odlingar förstörda och bostaden fylld med aska. En medarbetare på en partnerorganisation har förlorat tolv anhöriga, vars kroppar har hittats och kunnat identifieras, och ytterligare en kusin är fortfarande försvunnen.
Bristande hantering av katastrofen
Den guatemalanska staten är tyvärr underfinansierad och dåligt organiserad på de flesta områden. Förutom de katastrofala konsekvenser som detta får för utbildning, sjukvård, trygghetssystem, brottsbekämpning, och så vidare, så betyder det också att det inte finns några pålitliga uppgifter om befolkningen i landet. Detta gör att ingen ännu vet hur många människor som kan ha befunnit sig i det drabbade området när vulkanutbrottet inträffade.
Myndigheternas reaktion i samband med utbrottet har varit svag. Lokalbefolkningen fick ingen varning inför utbrottet och ordern om att utrymma området kom först efter att katastrofen var ett faktum. Reaktionen från allmänheten och civilsamhället har dock varit snabb, med hjälpinsamlingar från alla tänkbara instanser och volontärer som har ställt upp som sjukvårdare, samtalsstöd och räddningsarbetare. I Guatemala, precis som i många andra länder med underfinansierade myndigheter, finns en frivillig brandkår som helt består av volontärer. Dessa volontärer var bland de första att komma till platsen och flera har sorgligt nog omkommit i det hjältemodiga hjälparbetet.
Regeringen har kritiserats hårt för att den väntade fyra dagar med att göra ett formellt internationellt nödrop, vilket krävs för att andra länder ska kunna ingripa. Fram till sjunde juni hade staten bara accepterat stöd från USA och Mexiko, som tog emot patienter på sjukhus i sina länder, samt ekonomiskt stöd från Taiwan och Israel. Från Israel skickades totalt tiotusen dollar som tack för att Guatemala stöttade flytten av USA:s ambassad till Jerusalem. Samtidigt rapporterades att lastbilar med nödhjälp från grannlandet El Salvador stoppades i tullen och skickades tillbaka över gränsen.
I sociala medier märks en stor upprördhet över myndigheternas hantering av katastrofen. Röster har höjts för att avsätta chefen för den guatemalanska beredskapsmyndigheten CONRED och den sittande presidenten, som pekas ut för korruption och bristande kompetens. Många minns också katastrofen den åttonde mars 2017, då 41 flickor brändes ihjäl inlåsta på ett statligt barnhem.
Mänskliga rättigheter och katastrofberedskap i framtiden
Diakonias landkontor i Guatemala arbetar inte med humanitär hjälp, vårt fokus är istället långsiktigt arbete för att stärka mänskliga rättigheter, men tillsammans med andra organisationer i ACT-alliansen pågår en insats för att stödja 2 160 hushåll med kontantbidrag, hygienartiklar, samtalsstöd och förebyggande insatser för katastrofberedskap i framtiden.
Det är livsviktigt att agera nu och stödja överlevarna och räddningsarbetarna, men det som Diakonia kan bäst är att jobba långsiktigt för att förändra de strukturer som orsakar fattigdom, orättvisor, förtryck och våld. Att vulkaner får utbrott kan vi aldrig undvika, det ligger i deras natur, men det finns ingen naturlag som säger att hundratals människor måste dö eller komma till skada. Att konsekvenserna tillåts bli så brutala är åtminstone delvis orsakade av politiska beslut, och genom smart organisering och påverkansarbete kan våra samarbetsorganisationer ändra på detta.
I efterdyningarna av den förra stora katastrofen i Guatemala, branden på barnhemmet som orsakade 41 flickors död i mars 2017, har Diakonia stöttat organisationer som driver rättsprocesser mot de ansvariga myndigheterna. Vad konsekvenserna blir av den pågående tragedin kring vulkanen Fuego går inte att säga säkert idag, men Diakonias långsiktiga biståndsverksamhet kommer fortsätta stödja initiativ för att ge människor drägliga livsvillkor och statliga institutioner som kan garantera respekten för de mänskliga rättigheterna.
Mer information
Följande illustration från tidningen Prensa Libre visar hur utspillet från vulkanen färdades i samband med utbrottet.